Wapens in de regio neemt fors af.

SALWA VAN DER GAAG 10-3-16 – 10:36

DRECHTSTEDEN

Het aantal legale wapens in de regio is vorig jaar met een derde afgenomen. In 2014 waren er nog 2256 wapens in omloop. Een jaar later zijn dat er 1554. Sinds het schietdrama in Alphen aan den Rijn is het moeilijker om een vergunning te krijgen.

In Dordrecht daalde het aantal legale wapens in 2015 ten opzichte van 2014 van 672 naar 555. In Papendrecht is de grootste daling te zien. Daar waren in 2014 nog 438 wapens in omloop tegenover 212 in 2015. De politie heeft vorig jaar minder vergunningen verleend in de regio dan voorgaande jaren. Sinds het schietdrama in Alphen aan den Rijn in 2011 – toen Tristan van der Vlis zes mensen doodschoot in een winkelcentrum en vervolgens zelfmoord pleegde – zijn de wapenwetten flink aangescherpt.

In Alblasserdam en Zwijndrecht zijn van de Drechtsteden de meeste wapens in omloop in verhouding met het aantal inwoners, namelijk 0,75 per 100 inwoners. In Zwijndrecht gaat dat om 334 wapens. In 2014 waren dit er nog 532.

In de Drechtsteden zijn in 2015 249 huiscontroles afgelegd. ,,Er wordt gecontroleerd of de gegeven vergunning wordt nageleefd en of de wapens op de juiste manier zijn opgeborgen,” zegt politiewoordvoerder Ronald Ekkers. ,,Een huisbezoek heeft niet altijd een reden, iedereen kan onaangekondigd bezocht worden.” In totaal zijn in de regio elf waarschuwingen uitgedeeld en drie vergunningen in Dordrecht zijn ingetrokken. Waar dat op gebaseerd is, kan de politie niet zeggen.

De vergunningen die vorig jaar zijn verstrekt door de politie zijn nieuwe aanvragen en verlengingen. Een vergunning heeft een geldigheid van één jaar en kan betrekking hebben op meerdere wapens. Zo is er in Zwijndrecht een verzamelaarsvergunning verstrekt aan iemand die 65 wapens in bezit heeft.
Andere vergunningen worden bijvoorbeeld verleend voor de jacht, de schietsport en het trainen van (politie)honden. Een enkele vergunning wordt verstrekt voor re-enactment: het naspelen van historische gebeurtenissen.

Het verkrijgen van een vergunning kost veel tijd en moeite, zegt Sander Duisterhof van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA). ,,Als je lid wilt worden van een schietclub moet je eerst langs een hele ballotage. Je motieven om lid te worden, worden onder de loep genomen, maar ook bijvoorbeeld je geestelijke gesteldheid. En dan nog mag je niet meteen een wapen aanschaffen,” aldus Duisterhof.

Bij schietvereniging Sagittarius in Hendrik-Ido-Ambacht heeft het gros van de leden geen vergunning, laat de club weten. ,,Die komen bij ons schieten, maar hebben thuis geen wapen. Ik merk dat de kosten voor vergunningen steeds meer omhoog gaan en denk dat dat veel mensen afschrikt,” zegt M. Stout namens de club.

Bron:
Salwa van der Gaag 10-3-16 – 10:36
link naar artikel op AD.nl

Advertenties